Achtergrond

Achtergrond 

De Stichting I-OANNA werd in 1996 opgericht op initiatief van Ada Vreugdenhil, die niet alleen met een gulle gift voor het beginkapitaal zorgde, maar ook de naam bedacht. Zij beheerde drie apotheken in Den Haag en zij was het die de Wala-geneemiddelen in Nederland introduceerde.

Deze naam I-OANNA verwijst naar Johanna Knottenbelt , de oprichtster van de Spraakschool in Nederland en tevens eurythmiste. Als kind al uitten zich haar levenslust en fantasie in zelf gevonden dansen en verhalen, die zij aan andere kinderen vertelde en demonstreerde.

Haar grootouders ontvingen Rudolf Steiner in de Haagse Bankastraat 100, waar hij vele gasten te woord stond. Daar leerde dit jonge Rotterdamse meisje op 16-jarige leeftijd  hem ook kennen, toen hij een lezing bij haar grootouders gaf.

Johanna Knottenbelt werd op 22 januari 1908 geboren in Rotterdam. Zij was van gegoede huize. Met  een gouvernante reisde ze naar Engeland waar ze een jaar lang verbleef en de Engelse taal leerde. Na haar middelbareschool voltooide ze haar opleiding tot eurrythmie in Dornach en stond als euritmiste en actrice  regelmatig op het toneel tot 1945, toen ze met veel vreugde in Dornach aan haar opleiding tot Sprachgestalter begon.

Johanna reisde veel. Met humor en ernst en innerlijke krachte bracht ze de taal tot leven.

De Haagse Spraakschool werd in 1974 officieel erkend, een gebeurtenis die ook voor de eurythmie van groot belang is geweest. Immers, de instrumenten van de eurythmie zijn niet alleen de eurythmisten, musici en muziek, maar bovenal ook spraakvormers en literatuur.

Tot haar dood in 1995 is zij actief gebleven in het ontwikkelen en ondersteunen van spraakvorming en eurythmie.

In de eurythmie klinken de vocalen, en geven de consonanten structuur:

I  Oprichting

O Omvatten 

A Ontvangen om het spreken en de taal te vormen. Dit was haar streven.

N Staan tussen licht en aarde

N Staan tussen aarde en licht

A Ontvangen van spraak en taal